Fredagstipset

Oransjevin med tysk "pizza"

2 minutter

Hva er den beste oransje-vinen på basislisten og hva skal du servere av mat til?

Oransjevin med tysk "pizza"
Nydelig tysk flammkuchen anbefales til den aller beste oransje / skallkontaktvinen på basislisten.

Test det ut!

Du sitter kanskje fremdeles på gjerdet når det gjelder å prøve oransjevin? Eller kanskje du har hatt en dårlig opplevelse, og sliter med å helt forstå hva du skal bruke den til?

Vårt fredagstips gir deg tips til mat, og ikke minst en skikkelig god oransjevin du kan prøve.

I et nøtteskall...

Oransjevin eller hvitviner med skallkontakt, er en viner der drueskallet har ligget sammen med drue-jusen og har gitt vinen mer farge.

Veldig enkelt forklart er det altså hvitviner laget som rødvin, noe som igjen gir garvestoffer. Jo lengre vinen ligger på skallene jo mer oransje blir den.

Det kanskje aller viktigste med mat og vin i kombinasjon er at aromaene stemmer overens.

Disse vinene lages gjerne på aromatiske druer som welschriesling, muscat og gewurztraminer, noe som vil si duft av fersken og steinfrukt i oransjevin i tillegg til eple og sitrus.

Tilpass aromaene

Gule steinfrukter og eple er aromaer som passer nydelig til svin, og da spesielt røkt, saltet og modnet svin.

I Tyskland kan de dette med gris og en av de beste rettene med gris er uten tvil den tyske "pizzaen" Flammkuchen.

Så hvordan vi lager dette kjapt en fredag i januar?

Enkelt!

Vi liker vanligvis ikke å anbefale ett matprodukt over et annet, men Rema 1000 har truffet spikeren på hodet med denne "pinsa" pizzabunnen du kan kjøpe.

Bland 3 spiseskjeer seterrømme med 1 ts. hvitløkspulver , 1 ts. sennep, litt salt eller piffikrydder og og la stå i ca. 30 minutter.

Smør blandingen over deigen, og ha over revet ost, rå bacon i tynne skiver eller bittesmå terninger, og dryss tilslutt over tynne skiver gul løk, olivenolje.

Stek i ovnen til gylden. Ferdig.

Meinklang Mulatschak Weißer 2022 er strengt talt ikke en oransjevin, men en hvitvin med litt skallkontakt. Det kan til tider være vanskelig å vite akkurat hvor polet trekker streken mellom oransje og skallkontakt.

Uansett er vinen helt magisk sammen med flammkuchen.

I januar ble den nylansert i en forferdig, men visstnok miljøvennlig PET-flaske, men det bare ignorerer den så godt du kan – eller ha vinen i en karaffel.

Andre ting du kan ha på pinsaen som passer vinen: Spekeskinke og spekepølser. Røkt svineknoke, små mengder god blåost, ansjos, artiskokk, marinert squash og sopp.

Det er bare å kjøre på!

Om to uker, torsdag den 8. januar tester vi en bordeaux-vin til mat på Mat– og vinkveld. Vil du være med og teste det ut? Send oss en epost her.

God helg, da!

Mvh.