Fredagstipset

Oransjefest fra Sør-Frankrike

2 minutter

En av høstens topp-kjøp. En rimelig oransjevin som bare må prøves, og gjerne til lys pizza med bacon eller modne oster.

Oransjefest fra Sør-Frankrike
Flammkuchen fra Alsace, eller Pfalz finnes det mange varianter av. Dette er perfekt mat til oransjevin. 

En liten vinskatt

Høstslippet har nettopp vært, noe som betyr et ekstra påfyll av basis-liste viner som må prøves. Leter man på de riktige stedene er det med andre ord mye godt å finne.

En av høstens skatter er et så godt kjøp at vi måtte høre med importøren om den var feilpriset.

Trendy vin

Oransjevin er ikke bare i en vinkategori som er ganske trendy for tiden, noe som selvsagt er bra for de som selger oransjevin, men mindre bra for publikum hvis populariteten stadig trekker prisen opp.  

I de siste årene har vi lagt merke til spesielt to type vin som har gått mye opp: Oransjeviner og Pet nat. Vi som lever av å vurdere pris opp i mot kvalitet er selvsagt skeptiske til alt vi smaker, og sant og si så begynner det å bli langt mellom de gode kjøpene nå.

Men så plutselig, dukker det altså opp en vin, så god i forhold til kvalitet at man får troen tilbake.

Et trygt sted å begynne

Torremeder-Mangin holder til i landsbyen Vingrau like nord for Perpignan. "Teamet" består av vinmaker Romain Torremeder og vinmaker og vinhandler, Thomas Magin. Begge er unge mennesker med lange familære bånd til vin og vinmaking.

Har du ikke smakt oransjevin før er denne vinen et trygt sted å begynne. Denne  skal du servere kjølig, men ikke iskald. Server den i et stort glass og la aromaene av sukater og moden sitrus få utfolde seg.

En oransjevin både bør og skal ha bitterstoffer og tanninner i avslutningen. Når det er sagt skal den også ha deilig konsentrert frukt midt i munnen til å balansere ut det strukturerte. "Orage" er et godt eksempel for når dette fungerer som det skal.

Mat til oransjevin

Vi anbefaler at du prøver vinen til modne, faste ku-oster med litt honning. Vi har også lyst å servere den til flammkuchen, altså en tynnbunnet tysk-fransk pizzavariant med hvit saus og gjerne litt bacon på toppen. En god carbonara tenker vi også er meget godt til.  

Ellers er det en nydelig vin til å bare drikke med god balanse mellom struktur og frukt.

God helg, alle sammen!

Og husk at vi har en vinmesse på gang i Bergen!

Fredag 22. september blir det ca. 200 viner å smake på. Det blir rødt, hvitt, bobler og sikkert litt oransje. Billetprisen på 550 gir tilgang til alle 18 vinspekkede stands.

Hjertelig velkommen til Petnatt!

Petnatt 2023 @TicketCo
Hjertelig velkommen til Petnatt 2023!Fredag 22. september 2023 arrangerer vi vinmessen “Petnatt” for fjerde gang i Bergen. Med billett til arrangementet står du fritt til å besøke og smake fra alle stands på arrangementet. 17 fremragende importører kommer og har med seg noen av Norges aller beste og…

Mvh.