Nyheter på polet

Nyhetsslipp november 2023

5 minutter

Novemberslippet på polet: Ekslusive julebobler, rimelig og fyldig hvitt og ferdig modnede røde viner.

Nyhetsslipp november 2023
Julebobler, rimelig og fyldig hvitt og ferdig modnede røde viner.

Ikke overraskende er nyhetsslippet i november full av både kostbare champagner, fullmodne rødviner til julematen og litt mer kostbare julegave-idéer.

Likevel finnes det noe skikkelig gode kjøp i tillegg til det man kan vurdere som er litt mer kostbart.

Bobler

Nyhetsslippet i november skiller seg ganske godt ut i fra de andre. En av grunnene til det er at vinmonopolet bevisst har valgt ut både fyldig hvitt, modne røde og ekslusive og modne bobler til høytiden.

Darling Cellars Cap Classique Brut Blanc De Blanc
Varenummer: 15822101
Pris: Kr 179,90

Først må vi rett og slett ta med en av de beste kjøpene på lenge. Men det er faktisk litt skummelt at vinen er laget av en såpass diger produsent som Darling Cellars.

Men når det er sagt, her er det folk som kan å lage vin, og så lenge de også har det de trenger av etiske sertifiseringer så blir det vanskelig å ikke berømme dyktigheten og innsatsen som gir dette gode kjøpet.

Duft av røde epler og sitrus og gjærbakst. Kremet munnfølelse med god fruktintensitet og fylde. Smak av champignon, røde epler og karakter fra bunnfall. Saftig, tett og saltpreget vin med middels pluss syre og lengde. Rett og slett imponerende og litt sjokkerende til denne prisen. 87 p.

Toni Hartl Sekt Brut Reserve
Varenummer: 16376401
Pris: Kr 279,90

Musserende fra Tyskland og Østerrike er det bare å gjøre seg klar for å se mer av fremover. De beste som oftest laget på ikke-aromatiske druer som chardonnay og pinot-familien av druer.

Toni Hartl fra Østerrike har gått hen og laget noe skikkelig godt, som i tillegg til en intense smør, sitrus og modne epler på nesen også har bunnfallskarakter (autolyse), en meget god struktur og en over middels lang avslutning. Kunne vært ørlite mer fokusert i finishen, men likevel. 89 p.

Nicolas Maillart Platine Premier Cru Brut
Varenummer: 10299801
Pris: Kr 499,90

En av de beste kjøpene på slippet og et lurt kjøp hvis du vil ha litt trøkk og intensitet.

Medium strågul. Intens nese av overmodne epler, bakst, gjær, sopp og høy intensitet. Finish av overmodne grønne epler. Intens og flott vin med over middels syre og avslutning av grønne epler. Kan drikkes nå, kan lagres lenge. Lang, syrlig finish. 91 p.

A. Clouet Dream Vintage 2005
Varenummer: 12368001
Pris: Kr 599,90

Vår favoritt er Andre Clouets Dream Vintage 2005 som du både kan drikke nå og spare en del år. Dette er en over 15 år gammel vin med en meget beskjeden fargeutvikling. Imponerende.

Strågul. Intens duft av modne gule epler, konfitert sitrus, kamfer og honning. Middels fyldig, salt og rik stil med flott kremet munnfølelse. Smak av overmoden grønne, gule røde epler. Tydelig strukturert og fast. Over middels lengde med vedvarende smak av sopp, epler, kamfer og honning i finishen. En overdådig, rik og ekslusiv stil champagne til de fineste anledningene. 92 p.

Gusbourne Blanc de Noirs
Varenummer: 12988801
Pris: Kr 639,50

For å si det sånn, "the hits keep rolling on" når det gjelder engelsk musserende. Denne gang er det nydelige Gusbourne BdN 2018 det gjelder. Den koster litt, men for en nesten endeløs finish i vinen så er det bare å kjøpe - ikke som gave, dette drikker du selv. Det sjokkerende er at den også er på basisutvalget, så her er det bare å sikre seg en flaske før jul.

Intens nese av autolyse, røde epler og sitrus. Over middels fyldig, kremet og konsentrert munnfølelse med smak av røde epler, sitrus, og sopp. Høy syre. En flott og meget konsentrert vin med mye smak. Og en aldeles nydelig munnfølelse. Og finishen, den er som sagt nesten endeløs. Eksepsjonell vin. 93 p.


Hvitvin

Det er forståelig nok mindre hvitt på et novemberslipp enn vanlig, men her er det i alle fall et par du må legge merke til i forskjellige prisklasser.

Roche de Bellene Bellenos Cuvée Blanc 2020
Varenummer: 10663301
Pris: 179,90-

Vinen er i polets testparti og skal dermed konkurrere om hylleplass i god tid fremover. Her får du en typisk eple og sitrus preget chardonnay med et lite smørpreg, god syre og hederlig lengde. Den relativt gode konsentrasjonen i vinen og bruksområdene den har er vel verdt prisen. 86 p.

Grand Enclos du Chateau de Cérons Graves 2020
Varenummer: 16275201
Pris: 207,90

Hvit Bordeaux er godt og ikke minst meget anvendelige viner mot smaksrik og feit julemat. Denne vinen er i tillegg særdeles rimelig priset i forhold til kvaliteten.

Lys gylden farge. Over middels intens duft av sitrus, eple, fat og honning . Fyldig og rik vin med modereat syre og smak av moden fersken, melon og grønnsaker. Viskøst preg i munnen. Tydelig fat i finish og fremdeles temmelig kantate og fersk. men med wgod konsentrasjon og over middels lengde. 89 p.

Veuve Doussot Coteaux Champenois Blanc 2019
Varenummer: 16394901
Pris: 345,30-

At det lages hvitvin med både røde og hvite druer er noe vi har sett før. Resultatet er spesielt bra når vinen lages i champagne som jo har temmelig god erfaring med å lage vin av røde og hvite druer. Denne har 50 / 50 pinot noir og chardonnay.

Intens duft av rødt eple og sitrus. lite maiskorn og smørpreg. Saftig, intens og syrlig inngang med over middels konsentrert frukt og høy syre. Dette er en intens sak sm det blir vanskelig å ignorere rundt middagsbordet. 90 p.

Lafoy Condrieu Aux Ruses 2020
Varenummer: 16275101
Pris: 410,90-

Få ting skriker like jul som en fyldig Condrieu. Det vanskelige her er å finne noe med godt balansert vin, siden høy syre er noe man som oftest kan se langt etter i hvite Rhône-viner.

Over middels intens duft av sitrus, fat, smør, kamfer og honning. Utrykksfull og kompleks vin med overmiddels fylde og rundhet. Moderat syre, men en pen struktur følger frukten ut til en middels lang finish. 89 p.


Rødvin

Ikke overraskende er det i alle fall hos undertegnede større fokus på de skikkelig vintervarmende vinene. Og av de er det flere gode kjøp - kanskje til og med noe som med sin fruktsødme fra sydligere strøk også kan tenkes å fungere med det der pinnekjøttet

Altus Rise Wildlight Margaret River Cabernet Sauvignon 2021
Varenummer: 15858501
Pris: Kr 222,90

Mørk rød. Middels intens diufter av tre, smør og vanilje og jordbær og stilker. Over middels yldig vin med medium syre og modne tanninner. Middels intens duft av moreller og jordbær. Saftig og tett frukt. Fersk vin med god frukt og en over Middels lengde. 87 p.

Alpamanta Estate Malbec 2013
Varenummer: 15858501
Pris: Kr 300,-

Hva er vel bedre enn en ferdig lagret, 10 år gammel vin til 300 kroner. Kan det være tidenes julegave?

Dyp rød. Intens duft og smak av plomme, tørket frukt, sorte bær, sopp og tre og sviske. Dyp duft av moden frukt med en snev av kledelig volatilitet. Stor og flott uttrykksfullt. Mye av det gode og moderat syre. Noe for både svineribbe og peiskos. Over middels lengde. 89 p.

Chateau de Haut-Serre Malbec 2012
Varenummer: 16366401
Pris: Kr 339,90

Nok en vin som noen har forhåndsmodnet. Også en malbec, men denne gangen fra "gamlelandet", Cahors i Sør-Vest Frankrike.

Dyp rød. Over middels intens duft av sorte plommer, modne moreller, tørket frukt, sviske, røyk, vanilje og cedertre. Fyldig vin med medium tanninner og moderat syre. Saftig og rik vin med god intensitet. Middels lang finish. 89 p.

Saint Cosme Cote-Rotie 2021
Varenummer: 625601
Pris: Kr 498,00

Her er det rett og slett noe så artig som en Coté Rotie på basisutvalget og garantert en hit hos de som liker å dunke seg litt på brystet og nyte et stykke selvskutt vilt.

Dyp rød. Intens duft av pepper, bjørnebær, skogsbær, kjernefrukt og tomatstilker. Over middels fyldig og syrlig med middels garvestoffer - mindre enn hva man skulle forventet for syrah på dette nivået. Middels intens smak av bjørnebær, nellik, muscat, krydder og mørke bær. Konsentrert og lang vin. 91 p.

Lykke til med vinene!

Mvh.