Nyheter på polet

Nyhetsslipp – mai 2023

5 minutter

To kjøp under Kr. 130,-, engelsk musserende på magnum, hage-riesling, sommervin og alle prisklasser rosévin.

Nyhetsslipp – mai 2023
Vi har valgt 11 viner som vi tenker at du kan prøve ut i sommer. Kos deg med vinene! 

Det som så ut som ca. 10 cm. snø i april var nok til å stenge ned Gardermoen akkurat den dagen nyhetsmakingen var. Men til tross for store forsinkelser fikk vi likevel smakt ca. 40 viner. Av de har vi valgt  de vi tror våre medlemmer vil ha mest glede og nytte av.

De fleste vinene i denne artikkelen vil være tilgjengelig på polet fra 3. mai 2023.

Økologisk storproduksjon

Det er med en viss smerte i hjertet at vi anbefaler to viner produsert i stort volum, men likevel laget i en kvalitet og ikke minst pris som gjør at vi tar de med i mai-anbefalingene våre.

Et stort pluss her er at begge vinene er økologiske.

Importøren Arcus har i samarbeid med vinmakeren Weingut Frey lansert en særdeles rimelig rosévin fra Tysklands største vinområde, Rheinhessen. Vinen er laget av 100% pinot noir og er blek rosa med duft av fersken og de grønne urter.

Smak av røde bær med en frisk finish og en liten bitterhet i finishen for å rense opp. En syrlig, saftig og balansert vin som gjør jobben som sommer-aperitiff. Finnes også på BIB som fremstår foreløpig lik som flaskeutgaven. 84 p.

Tviler  den er særlig aktuell for ihuga Beatles-fans. 😂

Vi i Ypper har alltid vært glade i Bardolino, et vinområdet som bestandig har vært i skyggen av storebror, Valpolicella. Forventningen til en typisk Bardolino bør aldri være at den skal matche andebrystet på hovedretten, tvert i mot skal den drikkes om sommeren, helst lett avkjølt og gjerne i et melkeglass. Skjønner dere? Dette er enkelt og saftig. Og i dette tilfelle også tåredryppende rimelig.

Vinen er blendet og satt sammen av folkene i Autentico / Publico som gang på gang har bevist at de skjønner hva folk vil ha. De har tappet den med så lite svovel som mulig.

Meget lys rød. Utpreget duft av kirsebærstein. Saftig og moden vin som er veldig leskende. 84 p. Server kjølig.

Rosevin

Det var mye rosévin å smake, og faktisk, overraskende mye som ikke var særlig imponerende. Her er derimot våre favoritter.

Blek rosa. Duft av røde bær. Saftig og bærpreget anslag. Behagelig og saftig midtparti med smak av lett medisinalske bær. Godt balansert syre med tørr finish. Rent og drikkevennlig. Aperitiff og lette salater.  85 p

Duft av bitter rips, røde bær og eple. Saftig og innsmigrende anslag. God fylde med smak av modne røde epler. Finish: godt balansert syre med moden frukt. Vinen har både fylde og struktur til å mestre grillretter av lyst kjøtt og grønnsaker. Fortrinnsvis en mat-rosé. 86 p.

Og så var det Langmann igjen, og som vanlig kjenner vi at det snurper seg i munnen av syreforventning. Vi blir ikke skuffet. Dette er hinsides syrlig. Det er som å drikke et sverd, som noen en gang sa om denne vinen.

Mørk rosa på farge. Duft av jordbær og bringebær. Ekstremt syrlig inngang. Moden frukt og god konsentrasjon. MILDT SAGT syrlig utgang. Tørr og lett bitter finish. 84 p.

Den var ikke på nyhetsslippet, men vi fikk smakt den likevel. Sammenlignet med andre "high end" roséviner i samme prisklasse er Nervis utgave verdt kronene.

Her får du en godt laget rosé som vi tror vil klare de mest utfordrende sommerrettene av grillet fisk, pastaer og salater pluss lyst kjøtt. Duft og smak av røde bær. Saftig vin med meget god struktur og syre. Mye trøkk. 89 p.

Riesling

Litt riesling er  kjekt å ha på lager i sommer. Både for reker, krabbe, men også desserter.

Vi har valgt ut en tørr klasse-vin fra Alsace, så en slags feinherb med 16 gram restsødme og tilslutt en kabinett med litt mer sødme, bare i tilfelle du hadde tenkt å servere noen sommerlige og ikke for søte desserter i hagen.

Gylden strågul. Duft av klassisk petroleum, tobakk, eple og sitrus. Elegant anslag som øker i intensitet. Saftig, mineralsk og strukturert vin med god intensitet og fokus i midtpartiet. Stram og fersk vin som har godt av en tur i karaffelen hvis skal den drikkes i sommer. 88 p.  

Vi liker Nik Weis som holder til i Mosel. Denne rimelige vinen treffer en populær, norsk sommertradisjon, nemlig krabbe- og rekefesten. Duft av grønt eple og lime, Saftig og fyldig vin som er ren og syrlig med en fersk, sødmefull finish. 16,5 gr. restsødme. 86 p.

Blek strågul. Raffinert duft av eple, krydder og urter. Saftig, delikat inngang med underliggende smått mineralsk struktur og høy syre i midtpartiet. Stram og fint. Saftig og relativt lang finish. 48,8 gr. restsødme. Kjekt at den også finnes som magnumflaske. 85 p.

Bobler

Tilslutt var det disse engelske boblene. Her ble det presentert to magnumflasker som begge er gode kjøp. Det man skal vite at det her er snakk om veldig intense viner, begge med tydelig syrlighet og struktur som gjerne krever en litt erfaren smaker.

Skal man ha bare en av dem hadde vi valgt Roebucks Classic Cuvée 2016. Den er en klasse over elegansemessig.

Strågul. Autolysepreg i tillegg til både røde og gule melne epler. Moden frukt, med et syrlig og stramt midtparti. Smak av honning og gule epler. Stram og syrlig vin med god struktur. God konsentrasjon med strukturert avslutning og smak av honning og gule epler. Krevende vin som fremstår som fersk og litt hard i munnen til tross for en åpen og tilgjengelig nese. 88 p.

Strågul. Duft av autolyse og ferske grønne epler. Intens, syrlig inngang. Meget konsentrert og intenst syrlig vin med en kremet og finmasket boblestruktur. Livlig og frisk men raffinert og elegant. Konsentrert syrlig smak av grønne epler med en  kremet munnfølelse i avslutningen. 91 p.

Håper dere får bruk for tipsene våre i sommer. Kos dere veldig med vinene og husk å bli med gratis på nyhetsbrevene våre for både mat- og vintips.

Med vennlig hilsen.