Nyheter på polet

Nyhetslipp 6. mars

4 minutter

Nyhetslipp i dag 6. mars: Flere modne topp-viner og ellers noen skikkelig gode hvite fra Piemonte.

Nyhetslipp 6. mars

Modne viner og hvitt fra Piemonte

Det merkes nok ikke i hele landet, men vi er altså inne i den første spede vårmåneden. Litt tidlig er det for rosévinene, men kan fremdeles nyte et nytt vinslipp fra med flere interessante titler å prøve.

Maire Grand Minéral Côtes du Jura Chardonnay

Vi begynner med en arbeidshest av en hvitvin som lanseres på Bag-in-box.

Dette er en rett-frem chardonnay - godt laget, med intens duft av eple og sitrus og den brede og fyldige munnfølelsen fra chardonnay-druen som mange liker. Super-raffinert er det selvsagt ikke til denne prisen, men her er det massevis av god frukt som rett og slett gjør jobben, også med tanke på fisk og skalldyr.

Pris: 549,- (3 liter) / 85 poeng / Varenummer: 13087706

Zuschmann-Schöfmann Sekt Rosé Brut

Det er bare å se opp for flere balanserte og gode musserende fra både Tyskland og Østerrike.

Her får du duft av modne jordbær og intense, fine bobler i munnen. Syrlig vin med god struktur og et lite umami-preg i midtpartiet som gjør det hele litt mer interessant. Nytes i parken når den tid kommer.

Pris: 300,- / 87 poeng / Varenummer: 16804101

Julius Ferdinand Kimich Herrgottsacker Riesling Trocken

Det er bare å samle viner fremover til asparges og alle rekene som kommer.

Her får du en rimelig, og konsentrert rett-frem riesling med sitrus og eple og det hele. Klokkeren lime og sitrus i avslutningen. Mye frukt for pengene. Kan med fordel testes til røkeknoke med sennep og sylteagurk.

Pris: 209,20 / 86 poeng / Varenummer: 16804001


Piemontesisk hvitt

Piemonte har en hemmelighet, og den heter Timorasso. Er du spent på druen, kan du med fordel prøve begge våre anbefalinger.

Har du tidligere brent deg på noen forsøk med Arneis, ikke vær redd, dette er komplekse og spennende viner som er vel verdt å teste ut. Appellasjonen heter Derthona og ligger sørøst i Langhe-sonen.

Volpi Derthona Timorasso

Kompleks duft av epler og honning. Saftig bløt inngang. Konsentrert, fyldig og elegant vin med pen syre. Smak av gule epler, sitron og steinfrukt. Et veldig godt kjøp. Fokusert utgang. Til fisk og skalldyr og lyse kjøttretter.

Pris: 197,90 / 87 poeng / Varenummer: 16663601

Mariotto Colli Tortonesi Derthona Timorasso

Smør, kamfer og honning. Saftig, innsmigrende, moden steinfrukt og honning og gule epler. Mineralsk struktur. Over middels fyldighet og konsentrasjon. Lang finish og konsentrert utgang. Til krevende fisk og skalldyrsretter og hummerbisque.

Pris: 277,50 / 89 poeng / Varenummer: 16889701


To gode røde

Det lages en del Grenache i Australia, og polet har valgt ut et knippe de lanserer nå, blant annet fra relativt ukjente (i Norge), Blewitt Springs.

Fellesnevneren denne gang er dessverre høy pris, men det kom også en under 300 vi likte. Vi tar også med en Freisa fra Piemonte for de som liker mer obskure vindruer.

L.G.F. Little Giant Free McLaren Vale Natural Grenache 2021

Lys rød. Litt lukket på nese, men med utpreget saftig inngang. Konsentrert med smak av kirsebær, jordbær og moreller. Åpenbart ikke den syrligste vinen når den er fra South Australia, men rent og godt laget med under middels tanniner. En skikkelig “kosevin”. Juicy stil til å drikke.

Pris: 249,60 / 87 poeng / Varenummer: 16755101

Franco Conterno Langhe Freisa Cascina Sciulun

Relativt lukket men med saftig og innsmigrende bærpreget inngang. God konsentrasjon med fine underliggende tanniner. Finmasket, tett struktur. Over middels konsentrert vin med en elegant og ren finish. til indrefilet av lam og rødbeter.

Pris: 281,50 / 89 poeng / Varenummer: 16690301


Vin med alder - og noen litt yngre

Vin med alder og moden frukt er deilig. Har du ikke tid til å lagre selv, eller vil spare egen kjeller har vi noen gode kjøp for deg som vil oppleve vin med litt utvikling og spennende tertiæraromaer.

Ch.Ksara Chateau 2008

Cabernet, merlot og litt petit verdot fra Bekaa i Libanon. Det slippes både 2010 og 2008. Skal du velge en av dem så gå for 2008, for til tross for at den er to år eldre oppleves den som mer konsentrert og frisk enn 2010.

Duft av solmodne solbær, tørket frukt og plomme. Konsentrert og meget fyldig vin med god og konsentrasjon og over middels tanniner. Ikke direkte syrlig, men er friskere enn 2010. Konsentrert og stor vin. Avslutter med aroma av tobakk, tørket urter og frukt. Til påskelammet.

Pris: 577,- / 90 poeng / Varenummer: 16895601

Grasso Fratelli Barbaresco Vallegrande 2012

Middels intens duft av plomme. Saftig, mørk frukt i inngangen til leskende saftighet og god konsentrasjon i munnen. Middels syrlig. avslepne, modne tanniner. Smak av plomme og modne moreller. Saftig og leskende vin med over middels fylde. Meget flott nå. Til lam indrefilet og denslags.

Pris: 522,90 / 90 poeng / Varenummer: 13602601

Sandro Fay Valtellina Carterìa Superiore Valgella Riserva 2019

Vi tar med denne basis-listingen rett og slett på grunn av den massive frukten og egenskapene sine for lagring.

Tett og foreløpig lukket på nesen. Medisinalsk. Intens inngang til over middels fylde og konsentrert frukt. En heftig og massiv vin som må ligge. Smak av rene kirsebær og moreller. Lang syrlig finish. Til grillet entrecôte.

Pris: 440,70 / 90 poeng / Varenummer: 13602601

Le Petit Smith Haut Lafitte 2019

Vi tar med en 2019 til - denne gangen fra Bordeaux og Pessac-Leognan. Det slippes både 2019 og 2021. Vi foretrekker '19.

Kompleks og intens duft av solbær, bjørnebær og jordbær. Over middels fylde og medium syre. Finmaskede tanniner og mange av dem. Konsentrert smak av solbær og plomme. Lang finish. God balanse, ferske tanniner. Til steak frites.

Pris: 401,60 / 89 poeng / Varenummer: 16748601