Nyheter på polet: Høstvinene 2023

7 minutter

Hverdags-chianti til 150 kroner, rimelig hvit burgund, saftig fra Portugal, solmodent rødt og en helt rå oransjevin.

Nyheter på polet: Høstvinene 2023
Nyhetsslipp høsten 2023. Vi deler våre favoritter med deg. 

Gode viner du faktisk får tak i

Nyhetsslippet denne høsten byr på flere gode hvite, røde og spesielt et spektakulært rimelig oransjevin man bør teste.

Vi har for det meste valgt under 300 kroner og tilgjengelige viner. Men når det er sagt: Sjekk også ut to slengere fra spesialslippet som trenger rask avgjørelse skal de sikres til kjelleren.

Hvitvin

Schätzel Naturweiss
Pris: 209,90
Druer: 34% Riesling, 33% Silvaner, 33% Weissburgunder.

Vi begynner med de hvite, og da først med "Naturweiss" til Kai Schätzel. Ja, den har natur i navnet, og er man ikke vant til det, så kan man jo bli engstelig, men når det er sagt, så er dette rett og slett en klokke-ren vin det oser karakter, smak, mineraler og intensitet av.

Vi smakte vinene tidlig i mai og da synes vi den var litt rå og fersk og kantete. Nå har den gått seg til litt og fremstår som mer harmonisk.  209 kroner for dette er meget rimelig.

Ren duft av blomster, lime og sitrus. Syrlig midtparti med antydning til salthet i midtpartiet. Masse syre integrert i frukt. Meget god konsentrasjon og pen struktur. Lang syrlig finish. Til bruschetta med tomat. 87 p.

Pormenor Branco
Pris: 200,-
Malvasia 33%, Rabigato 34%, Côdega do Larinho 33%

Morsom, mineralsk og rimelig vin fra høytliggende vinmarker og vinmaker Pedro Coelho – tidligere var hos Dirk v.d. Nieeport. Duft av eple og hvit pære. Fruktig og saftig vin i munnen med sabla god konsentrasjon til prisen. Her får du mineraler og middels intens, moden frukt. Til pannestekt uer med sitrus, dill og olivenolje. 86 p.

Borgeot Bourgogne Aligoté 2022
Pris: 239,90
Aligoté 100%

Druen Aligoté fra Burgund kommer vi bare til å se mer og mer av. Burgund er jo en gigantisk merkevare, noe som gjør det enkelt for vinmakere å også selge vin som ikke er chardonnay. Og kanskje er det klimaendringene, eller vinmakingen, men Aligoté smaker i alle fall helt annerledes nå, med de beste utgavene som fremstår med langt modnere frukt enn for bare ti år siden.

Klassisk og elegant eplepreg på nesen. Høy syre i anslaget, noe fedme, smak av modne epler. Meget god intensitet. Over middels fylde med smak av grønne epler. Saftig og små-mineralsk. Middels lang finish. Gode egenskaper mot spesielt posjert fisk med smørsaus. 87 p.

Du Grappin Mâcon-Villages 2021
Pris: 359,90
Chardonnay 100%

Er du ikke kjent med Du Grappin, kan du like godt begynne nå straks. Her får du en raffinert og elegant Macon-Villages fra vinstokker som er mellom 50 og 70 år gamle.

Elegant og meget typisk "burgundsk" nese. Raffinert duft av eple med et lite hint mot melon og mais, brukte fat og kalkstein. Saftig og elegant vin med middels fylde og god og tett struktur. God intensitet og syrlig vin. Tett, mineralsk og lang finish. 88 - 89 p. Til smørsaus og froskelår - eller panert fisk .  😅

Vinmarker i Macon i april før første skudd. En følsom tid for frost i vinmarken.

Casa de Mouraz 2022
Pris: 239,90
Druer: Fernão Pires 25% Encruzado 25% Bical 25%

Vi elsker viner som ikke lar seg ignorere. Kanskje er det noe med sjarmen, som gjør at du bare er litt mer interessert for hver slurk. Dette er et godt eksempel på hvorfor det blir viktig å følge enda mer med på Portugal fremover.

Herlig kompleks limedominert nese. Druesammensetningen byr på en stor bukett av sitrus- og urteaktige dufter som tilsammen resulterer i en fruktig, overraskende kopleks og saftig vin med og antydning til salt i midtpartiet. Middels fyldig og saftig, rund i stilen med middels syre. Kylling med urter og persille-smør. 87 p.

Labadens Vacqueyras Thomas 2021
Pris: 300,-
Druer: Clairette 50%, Grenache Blanc 20%, Roussanne 25%, Viognier 5%

Fatgjæring, battonage og fatmodning er stikkordene til denne vinen som rett og slett er ekstremt deilig å lukte på.

Lys gylden på farge. Åpen stil, moden, særpreget, med en intens, glyserinaktig duft av kamfer, nedfallsepler og honning. Fyldig og rik vin med tydelig adresse i Rhône. Nydelig vin til krevende fiskerett med skalldyrkraft eller til moden villfugl. Konsentrert og overdådig frukt med en pen snerp i finishen. God fedme - moderat syre. 89 p.

Oransjevin

Torredemer-Mangin Orage 2022
Pris: 184,80
Druer: Muscat Blanc 100%

Her er det lite hokus-pokus. Kun spontangjæring med 14 dager med avslappet skallmaserasjon og lagring på stål. Oransjevin er ikke godt når skallmaserasjonen går på bekostning av frukt. Produsenten her er en mester i å balansere dette.  

Svakt sløret, oransje farge. Behagelig duft av sukater, tørre mandariner, blomster og gule plommer. Dette er en saftig og utrykksfull oransje med hederlig syre og fine bitterstoffer i avslutningen. Det er en stram vin men ikke på bekostning av frukt. Mid. lang finish av plommeskall og appelsin. Årets oransjevin-kjøp som – bare på flasken –indikerer at den egentlig skal koste mer. 87 p.

Rødvin

Helt mot slutten i denne rekken av rødvin kommer det noen kraftbomber som med fordel kan spares til en virkelig mørk og regnfull kveld. Men først, noe saftig og deilig lyst og saftig!

Rocca di Castagnoli Chianti 2021
Pris: 155,90
Druer: Sangiovese 90%, Ciliegiolo 10%

Det er ikke noe annet å si enn at dette er et sabla godt kjøp. Duft og smak av kirsebær og moreller. Deilig og fruktig med smak av røde bær. God struktur som typisk er for Sangiovese. Til pizza og fredagskveld. 84 p.

NB. Denne flasken har vi smakt to av. Den første var jordlig og temmelig daff. Den andre derimot - full av bær og god stemning. Får du en svak flaske bør den leveres tilbake. Sjekk årgang!

Promenor Canuco Tinto
Pris: 184,90
Druer: Rufete 25%, Tinta Amarela 25%, Tinta Roriz 25%, Touriga Franca 25%

Igjen, overraskende lys og syrlig frukt fra Portugal. Lys rød, Ren og tiltalende duft av røde bær i en lett rustikk stil. En lett og frisk vin som ikke nødvendigvis trenger matfølge. Til kylling og lunsj. 86 p.

Dauro-dalen: Portugal handler om så mye mer enn bare portvin nå for tiden. 

Jean David Côte du Rhone 2021
Pris: 239,90
Druer: Syrah 20%, Cinsault 20%, Grenache 60%

En godt laget arbeidsjern fra Rhône modnet på sement-tanker med hva det vil ha å si for litt ekstra struktur i munnen.

Duft av røde bær og pepper. Fruktig og saftig med smak av solmodne røde og sorte bær. Juicy vin og elegant, syrlig og balansert Cote du Rhône med en konsentrasjon vel verdt pengene. Til modne ku-oster og pasta med villsvin. 87 p.

Gabriëlskloof Whole Bunch Syrah 2022
Pris: 259,90
Druer: Syrah

Prosjektet til Geir Gjerdrum og Autentico ved Bot River sør-øst for False Bay og Cape Town. Vinmarkene ligger på begge sider av en kløft (Gabriëlskloof) som leder kald luft fra Sør-Atlanteren til vinmarkene på begge sider. To syraher lanseres nå; en til 229 kroner og "storebroren" til 259 kroner. Vi foretrekker denne med hele klaser.

Flott nese av rene kirsebær og urter. Smak av kaffe og moden plomme. Tett og flott vin med god intensitet og konsentrasjon. Pent balansert. Finish av modne og tette tanninner med en anelse sur-søt frukt i avslutningen. Saftig og elegant samtidig. Delikat kjøtt stekt medium minus. 87 p.  

Oenops Xinomavro 2021
Pris: 310,10
Druer: Xinomavro

Et spesialslipp som du sikkert må skyndte deg litt for å få. Finnes litt på post og resten på en del butikker fremdeles.

Lys transparent, lys rød. Sval duft av steinfrukt og deilikate kirsebær med et lite sursøtt preg vv plomme. Safatig anslag med smak av moden frukt. Meget pent og en meget elegant kjølig frukt. Saftog finish med tydelige garvestoffer, men pent og raffinert likevel med en lang og elegant finish med smak av kirsebær. Denne har du til lyse og lette kjøttretter typ. indrefilet av hjort, lam etc. 88 p.

Sella & Mosca Cannonau di Sardegna Riserva
Pris: 255,-
Druer: Cannonau 100%

Sardinia heier vi selvsagt på og gjør man det og vinen er rød, da er det stor sjanse ofr at vi snakker om Cannonau – druen som kanskje gjør at folk på denne øyen lever lengre enn andre, hvem vet?

Mursteins rød med lett støvete steinfrukt, mørke bær og rosmarin på nesen. Saftig og nydelig intens inngang til et modent saftpreg i munnen. Godt laget og godt balansert. Faste garvestoffer i finish fiorsterket av 24 mpneder opå fat. Vin til grillet kjøtt med sjysauser og lam med steinsopp. 87 p.

Krigsherjet: Bekaa-dalen var kjent for opium-dyrking. Nå er det forhåpentligvis mer vin det går i.

Dom. Wardy Merlot 2019
Pris: 284,90
Druer: Merlot 100%

Dom. Wardy holder til i Bekaa-dalen i Libanon og dette er deres første satsning mot Europa. Vi likte også caberneten, men tar altså med merlot. Liker du denne bør du handle den andre til samme pris. Syrahen fra samme produsent var vi mindre begeistret for til tross for at den teknisk sett scoret det samme som de to andre. Dette er viner som det er tydelig er inspirert av gamle verden Frankrike på stil. Dette er solide viner som foreløpig føles litt lavt priset.

Intens duft av røde bær, kaffe og krydder. Lett rustikk nese. Over middels fyldig og saftig vin med masse solmoden frukt og smak av plommer. Fersk vin som overraskende nok har en del eleganse. Har godt av å ligge litt og samle seg. 89 p.

Spesialslippet

Fremdeles er det litt igjen av noen av vinene fra spesialslippet, og da spesielt denne fra Roussillon-Villages som man bør strekke seg etter, og så et par flasker igjen av denne Bordeauxen fra Lalande de Pomerol. De to under anbefaler vi å handle inn for lagring og har sjekket at det fremdeles finnes litt av for netthandel.

Modat Cotes du Roussillon-Villages Caramany Comme Avant 2018
Pris: 291,10
Druer: 70% Carignan, resten field blend.

Duft av grafitt og plommer. Modne solbær og tørket frukt. Lett rustikk åpen stil men fremdeles fokusert og saftig. Tett og fin vin med god struktur, integrert frukt og modne tanninner. Filet av reinsdyr og sopp.

Kr 291,10 / få tilgjengelig / 90 p.

Dom. du Grand Ormeau 2020
Pris: 301,-
Druer: Merlot 80%, Cabernet Sauvignon 10%, Cabernet Franc 10%

Mursteinsrød. Duft av solbær og plomme, kaffe og tobakk. Saftig og fruktdrevet inngang til strukturert midtparti med integrert moden frukt. Godt bitt fra fra tanninner og blå plommeskall i avslutningen. Server med en medium minus Cote de Beouf og ansjossmør - kanskje noen brekkbønner for syns skyld.

Kr. 301,- / få tilgjengelig / 88 p.

Håper dere liker anbefalingene våre. Ha en nydelig høst!

Mvh.