Fredagstipset

Nydelig rødvin fra de greske øyer

2 minutter

Denne greske saftbomben ev en rødvin har du garantert ikke smakt.

Nydelig rødvin fra de greske øyer
Det fortæres nok en del kinesisk "Sort pepper biff" i Norge. Vi anbefaler at du tester den med – av alle ting – en gresk rødvin!

Rød, saftig og god vin

Etterhvert som du utvikler deg og smaker mer viner blir du også i stand til å smake og forstå vin som er helt ukjent for deg. For vinelskeren er dette noe av det mest spennende som finnes.

På polets pressesmaking før sommeren dukket det plutselig opp en nydelig sak fra Hellas som vi ikke stusser med å anbefale videre.  

Varmt og godt

Friske viner, med lys, nesten pinot-aktig farge og smak av røde bær, er garantert ikke noe du  forbinder med Hellas – og spesielt ikke med Kreta. Men faktisk er det akkurat slik den er, liatikoen vi anbefaler i ukens fredagstips.

For at vin skal være både balansert og spennende må det kjølige netter og sakte modning til. I Brasil kan man faktisk høste druer tre ganger i året, noe som er med å forklare hvorfor landet er mer kjent for lettkledde og danseglade folk i gaten enn vin.

Og visst er det varmt på Kreta og i store deler av Hellas, men en kombinasjon av høytliggende vinmarker, avkjølende vin fra havet og moderne teknikker gjør de beste vinene herfra til gode. Hellas er faktisk et av de mest fjellrike europeiske landene med en av verdens lengste kystlinje.

Så spennende viner blir det i dette klimaet og spesielt når landet også satser på hardføre lokale sorter som Xinomavro, Agiorgitiko, Moschofilero eller Roditis.

– Så får vi heller øve litt på uttalen.


Visste du at Hellas har laget vin i nesten 5000 år og at "harpiks-vinen" Retsina – som  fremdeles lages – har eksistert i 2700 år?


Gresk rødvin - Liatiko

Denne helgen har du faktisk sjansen å teste ut en gresk rødvin. Karavitakis Kompsos Liatiko var den aller beste røde greske fra forrige nyhetsslipp og finnes enn så lenge på basisutvalget på polet.  

En fun fact er at druen Liatiko er faktisk en av verdens først nevnte druetyper – omtalt allerede 300 år før Kristus.

Dette er ikke noe du skal servere til elgsteiken. Men med sin utpregede saftige stil, gode friskhet og myke tanninner tror vi at den kommer til å gjøre seg godt til et stykke andebryst eller sautert, kinesisk "sort pepper biff".

Den greske druen "liatiko" er heller sjelden vare på polet. Nå kan du teste den ut på basisutvalget.
Den greske druen "liatiko" er heller sjelden vare på polet. Nå kan du teste den ut på basisutvalget.

And i appelsinsaus

Sistnevnte er jo verdt å tenke litt på hvis du i all etter-ferie styret kunne tenke deg å gjøre det enkelt med litt asiatisk take away?

Gjør du den kan det kanskje være lurt å også få flere retter derfra. And i appelsinsaus tror vi kan stå godt til vinen.

Server gjerne vinen litt avkjølt.

God helg, og nyt!