Fredagstipset

Vin og sider til 17. mai-festen

4 minutter

En kort 17. mai-frokostguide med liste over sider og viner du får tak i på ditt lokale pol.

Vin og sider til 17. mai-festen
Eggs Benedict er en klassiker som trenger god drikke med god fyldighet skal det passe.

Det er årets viktigste frokost – som samtidig kan være en lunsj, eller til og med en middag.

Her er Yppers guide til vin og sider du både får tak i og som passer til de mest populære 17.mai rettene.

For å lese saken må du være medlem. Det er gratis.

Spekemat og oster

Selvsagt må vi ha litt spekemat, kanskje også sammen med noen faste norske oster.

Til norsk "antipasti" som dette er det naturlig å velge norsk sider, og da gjerne en sider med litt restsødme.

Restsødme i vin og sider er generelt misforstått av mange, der idéen er at restsødmen betyr at noe er billig eller dårlig. Det er riktig at det finnes drikke med restsødme som ikke er av særlig god kvalitet, men flesteparten av norske sider i dag klarer å balansere sødme, friskhet og alkoholvolum på en delikat måte.

Oster: Velg faste og relativt milde ku og geit-oster som har 1/2 år til 1 år modenhet. Server gjerne med noe søtt av stikkelsbær, eple eller rabarbra.  

Sølvsider med 16 gr. restsødme og uhyre pent balansert. Nydelig til faste oster og spekemat

Fisk og skalldyr

Røkelaks er klassisk, men husk at det finnes andre fisk-alternativer. Gravet kveite er godt, det samme er en skagensalat med reker.

Til røkelaks og disse andre nordiske fiskerettene liker vi også å servere sider. Blander du majones og sennep, og serverer laksen med rugbrød, og kanskje med litt syltede grønnsaker på toppen, har du en perfekt kombinasjon.

Har du lyst på vin, kan også prøve en Sauvignon Blanc eller en Albariño / Alvarinho til. Da kan du også style den fint med kapers, ruccula og med en dose olivenolje over det hele. Det blir en fin salat!

Fremdeles et godt kjøp på basisutvalget. Her er det 5 gram restsødme som hjelper til med kombinasjonen. 
Røkelaks: På basislisten finner du Joar Agas "Bøddel" med 11 gram restsødme med god fyldighet og balansert alkohol.

Eggs Benedict

Lager du ikke så ofte mat, men vil mestre bare én rett som kommer til å imponere folk resten av livet, er det "Eggs Benedict".

For å lykkes her må du balansere posjering av egg samtidig som du passer på at smørsausen din ikke sprekker.

YouTube har tonnevis av videoer på denne retten i alle varianter, men ett tips skal du ta med deg når det gjelder hollandaise-sausen - ikke bruk mer enn 75 gram smør pr. eggeplomme. Så lenge du er forsiktig med varmen, bør du være ganske trygg for at sausen din ikke sprekker.

Pro tips: ikke lag Eggs Benedict til mange uten en detaljert plan på hvordan det hele kommer sammen før servering. Aller helst, få 3 andre til å gjøre det mens du selv administrerer. 😁😁

Vanlig sider blir hakket for lett til Eggs Benedict, så til denne legendariske retten anbefaler vi heller en pinot blanc, en moden champagne eller en chardonnay med ok struktur.

Vin for pengene! God konsentrasjon der litt tid på eikefat også gir litt struktur til vinen.

Det er en stusselig 17. mai anbefaling hvis det ikke også er litt ekslusive bobler med:

42 måneder på bunnfall, 11 gram restsødme og tiden som har gått siden 2018 gjør at vi vil ha denne engelske musserende fra basisutvalget til eggs benedict. 

Tre kule 17. mai salater

Litt salat er deilig, spesielt om det blir litt hyggelig vær.

En caesarsalat kan du lage på hjertesalat, men ta deg en tur på en alternativ dagligvare, der har de som oftest romanosalat.

En caesardressing, helt enkelt, er majones, god, finhakket ansjos, presset hvitløk, sitronsaft og masse revet parmesan. Lag mye!

Rør sammen dressingen med hvitløkskrutonger, vasket salat i store biter og server. Denne passer godt til chardonnayen anbefalt over.

Aspargessalat kan du også lage med å dandere syltet og posjert asparges på en tallerken og servere en helt enkel sitron- og persillemajones til. Litt ruccula på toppen så er du i mål.

Vin laget på druen Silvaner er perfekt til asparges.

Denne silvaneren, eller andre man kan finne vil gjøre det spesielt bra med aspargesene.

Vitello Tonnato er en nord-italiensk rett som krever at du må ha helst påleggskjært kalvekjøtt. Alternativet er å spørre din lokale slakter og pålegg av lyst kjøtt.

Dressingen er hele greien med en vitello tonnato. Bland 2 hele poser majones med tilsammen 4 ss. finhakket persille og kapers og en liten tunfisk på boks. Bland sammen og smak til med revet parmesan, salt og sitronsaft.

Passer best til en lett italiensk rødvin med god syre.

Server gjerne rødvinen på 16 grader til vitello tonnatoen. 

Det var det!

Fra Ypper vil vi ønske dere en strålende 17-mai feiring!

Mvh.