Fredagstipset

Kreta kan mer enn skumparty

2 minutter

En juli-nyhet som bare må prøves: Liatiko fra Hellas.

Kreta kan mer enn skumparty
Hva annet enn gyros for å feire bekjentskapet med den greske druen Liatiko? 

Kjempegodt fra ferieøyen

Årets sommerslipp gir de som trives best hjemme en ekstra grunn å for å gjøre nettopp det. I denne ukens fredagstips kommer de greske øyene heller til oss.

Fredagstipset er en ukentlig vin- og matanbefaling med viner du som regel finner i hyllene.

Liatiko heter den og faktisk er det første gangen vi har vært borti den. Godt gjort hvis man tar i betraktning de 25 årene vi har holdt på med vin. Har du ikke smakt den så er det bare å slippe alt du har i hendene og ta seg en tur på polet.

Druen slik vi har smakt den i tre utgaver får toner av både røde og mørke bær med hovedvekt mot de lyseste røde bærene. Fargen er lys rød, litt som en pinot og taninnene er bløte noe som igjen forsterker linken til den populære pinot og gamay-viner.

Selve vineriet holder til på den nord-østlige delen av Kreta og administrerer hele 150 hektar vinranker.  Til sammenligning er dette ca. 5 ganger større enn et stort vinhus i Piemonte selv om man nok må regne med at det er lengre avstand mellom rankene på Kreta på grunn av konkurranse om vann.

Familien har laget vin i ca 80 år fortelles det på websiden. Der kan du også melde seg på en vinsmaking skulle du befinne deg i på øyen.

Mat til vinen

Sommermat det går an å prøve kan være  grillet breiflabb eller annen strukturert fisk, andebryst eller noe så enkelt som en sukker- og  soyaglasert svinenakke.

Sjy- eller kremsauser er bra som tilbehør hvis man går i en mer vestlig retning. Det mest selvskrevne er likevel en form for kebab eller gyros, gjerne av lam og gjerne av farsekjøtt grunnet de runde tanninnene i vinen.

Relativt ukjent drue som gir flotte, saftige og elegante viner.

Karavitakis Kompsos Liatiko 2022
Varenummer: 15660801 / Kr 219,00

Den beste av 3 liatikoer fra Hellas på juli-slippet. Lys rød. Duft av urter og solmodne røde bær. Saftig inngang med god konsentrasjon til integrert syrlig rød frukt i midtpartiet. Godt balansert vin med en utpreget saftighet. 87 p.

Ha en fin helg!