Kurs

Bedre og mer presise vinkjøp

3 minutter

Smakte det ikke som forventet? Slik går du frem for å velge ut viner som bedre passer DIN smak i 2024.

Bedre og mer presise vinkjøp

Ekte kjærlighet

– En deilig glass chardonnay fra en sjarmerende produsent i Burgund. Eller en flaske Rioja du hadde glemt at du la ned i kjelleren, og som i dag blir perfekt til lammet.

– Å ha et kjærlighetsforhold til vin er lett, men hva er det som gjør at forholdet av og til blir problematisk?

Denne artikkelen inneholder:

💡
De vanligste vin-bommertene. 
💡
3 gode tips til hvordan du blir bedre til å velge vin du selv liker.
💡
Link til videre vinkurs og mat- og vinkveld med Ypper. 

Dette er jo ikke godt!

Alle har vi vel sittet der med den nylig utvalgte vinen i glasset og tenkt: – Hmm, dette er jo faktisk ikke godt i det hele tatt ...

Hva skjedde?

  • Fikk du en dårlig anbefaling - fordi du ikke klarte å sette ord på hva du egentlig ville ha?
  • Sparker du deg selv litt fordi du var "vågal" og prøvde noe nytt – og litt på trass – tvinger den ned likevel?
  • Valgte du en flaske fra ditt favoritt-vinland og merker at den - bare sånn passe - passer til den deilige gryten du har brukt hele dagen på å lage?
  • Hva med den vinen du tar med deg til middagsbesøk hos venner, som ikke blir smakt?

Det finnes langt viktigere ting i livet enn vin, men hadde det ikke vært kjekt hvis vinvalget helt intuitivt satt som et skudd?

3 gode tips til et godt (og personlig) vinvalg.

Det finnes heldigvis måter å velger mer presist og ikke minst personlig.

1. Glem duften av anis og lær: Du kommmer mest sannsynlig ikke til å like vinen hvis du ikke liker duften av den. Mange henger seg for mye opp i duft som "lær", "anis" eller "vanilje" nettopp fordi de er enkle å oppfatte.

Dessverre stammer disse aromaene fra lagrings- eller gjæringsprosessen og ikke fra selve druen. I tillegg er det ekstremt mange viner som nettopp lukter: anis, vanilje og lær.

Hvis du heller øver deg på å heller kjenne igjen duft av bær og frukt vil du raskere kunne si hva slags druetyper eller vinområder du liker.

I tillegg blir det enklere å be om "røde bær", "mørke bær", "sitrus" eller "eple", alt etter hva du er i humør til neste gang du er på polet.

– Det er tross alt frukt du er ute etter, ikke lagring eller gjæringsprosessen.

2. Drøm deg vekk til vinområdet: Vindruer som vokser i varme land oppleves ofte som ekstra modne og saftige. For noen kan slike viner bli "for mye", mens andre elsker det.

Helt motsatt, i kjølige klima, som f.eks. Mosel i Tyskland, oppleves viner som friskere. Neste gang du er på polet, prøv å se for deg landet og vinområdet du handler vin fra.

Er det en kjølig frisk vin du har lyst på skal du til kjølige områder i Nord-Europa. Er du i humør for noe mer i retning "peiskos" er det kanskje en vin fra varme områder i Sør-Frankrike, Spania, Australia eller Chile.

3. Struktur: tenk dongeri og silke: En enklel måte å forklare struktur i vin på er å sammenligne det med tøystoff. Se for deg at du tar på dongeri og silke og omformer følelsen i fingertuppene til hvordan vin eller mat oppleves i munnen.

Dette er struktur i vin, eller tekstur i mat.

Struktur kommer blant annet fra skall, druesteiner, fatlagring og produksjonsmetoder og oppleves altså i munnhulen. For røde viner er dette som tar plass som oftest garvestoff eller "tanninner". For de hvite er det som oftest eikefat, av og til mineraler og syre(struktur) som gjør jobben med denne "oppstramming" av vinen.

De fleste har garantert opplevd at strukturen er vel plagsom i munnen. Likevel er den helt nødvendig for at vinen skal kunne stå opp i mot mat. Er ikke planen å spise, går det jo an å spørre etter viner med mindre struktur.

Sjekk ut hva vi driver med:

Håper du likte tipsene til en enklere, bedre og mer personlige vinvalg fremover. I neste uke skriver vi om vinvalg til mat.

I mellomtiden kan du jo sjekke ut opplegget vårt på Ypper. Annenhver uke smaker du samtidig med eksperter og lærer deg vin på den måten.

I tillegg til å lære deg vi på en kjekk og praktisk måte er læringskurven skikkelig rask!

Du får også:

  • 13 online vinkursvideoer du kan ta når det passer deg. Lær deg de 6 viktigste druene + bobler + mat- og vin i kombinasjon.
  • Minst en gang i uken sender vi ut gode tips på vin som finnes på polet der du bor.

Frem til den 21.desember har vi et supertilbud på årsabonnement som rett og slett er litt for bra å si nei til. 😁

Les mer om våre supre vinopplegg og hvordan du blir skikkelig god på vin i 2024!

Mvh.,