Fredagstipset

Hvitvin til julefisk og kalkun

2 minutter

Smaksrik mat? Denne hvite bordeauxen gjør jobben for rundt 200 kroner.

Hvitvin til julefisk og kalkun
Kalkun i seg selv er kanskje ikke så smaksrik, men tilbehøret er kraftig. Vårt fredagsvin er perfekt til.

Vin til lutefisk og kalkun

Det begynner å bli på tide å gjøre noen forsiktige undersøkelser mot hvilke hvite viner vi skal servere til de mer krevende julemåltidene.

Fredagens anbefaling tenker vi lett kler både lutefisk, rakfisk og nyttårskalkunen.

Hvit bordeaux til lutefisken

Det aller meste som lages av hvitvin er laget helt uten eikefat, men av og til, når fruktkonsentrasjonen er god nok, og når kraftige fisk, lyst kjøtt- og skalldyrretter skal på bordet, er det gunstig at hvitvinen har fått et lite opphold på eikefat.

Når du eikefat-lagrer vin bidrar eikefatet både til mikro-lufting av vinen, men også til å gi vinen deilige aromaer av vanilje og krydder.

Vinen får også mer struktur, noe som kommer godt med når vi serverer strukturert smaksrik mat som kalkun og lutefisk. Bare se for deg hvor mye smak og struktur det er i ertestuing og bacon. Det er jo nesten som om vi har lyst å overdøve lutefisken?

Sauvignon Blanc og Semillon

Bordeaux er kjent for sine fatlagrede hvitviner laget på druene Sauvignon Blanc og Semillon. Vinene er ofte fatlagret og nesten alltid består de av disse to druene der sauvignon bidrar til friskhet og aroma, mens semillon til fylde.

I kombinasjon med smaksintensitet og eikefat oppstår da en hvitvin som nærmest er perfekt til kraftig mat.

💡
Fredagstipset vårt er en meget fersk vin med god intensitet, så hell den gjerne i en dekanter et par timer før bruk.
Duft av sitrus og melon, viskøs og fyldig vin med god fruktkonsentrasjon og fatpreg.

Ok? Da har du det? Rett hjem og salte lutefisken!

Prøver du heller kalkun denne helgen – det går jo an å kjøpe kun bryst noen steder – så anbefaler vi å legge den i saltlake i kjøleskapet noen timer.

Ellers er kremet saus med sopp deilig til. For mer smaksintensitet i sausen, prøv å koke kraft på tørket asiatisk shitakesopp - mye smak!

God helg!

Mvh.