Fredagstipset

Fyldig og saftig hvitt fra Italia

2 minutter

Har du fått med deg dette superkjøpet fra Italia? Kos deg med den til en bouillabaisse denne helgen.

Fyldig og saftig hvitt fra Italia
Kanskje bouillabaisse til helgen? Har du ikke prøvd, bør du teste en "rouille" til den – og vinen såklart. 

Av og til dukker det bare opp vin som ikke bare er gode kjøp, men som er så anvendelige at de nesten kan brukes til alt.

Anvendelig, kanskje bare med unntak av navnet... Heretter, tenker vi at vi bare sier, "I Sassi" når vi snakker om "Umani Ronchi I Sassi Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2021".

Navnet blir selvfølgelig lengre enn langt når du tar med druens hele navn, nemlig "Verdicchio dei Castelli di Jesi".

"Jesi" har utrolig nok ingenting med Jesus å gjøre, men er snarere navnet på byen "Jesi" nær Ancona i Marche. I romertiden stod det flere slott i byen som dermed har gitt "Castelli" til druenavnet.

Produsenten heter uansett Umani Ronchi, de driver økologisk og er et stort familieeid vineri som holder til ca. 20 kilometer fra Adriaterhavet.

Superkjøp fra Marche

En italiensk vin som har fått en "Superiore" i navnet vil ofte bety at du kan forvente deg litt høyere alkohol enn vanlig.

Høyere alkohol bidrar til mer fylde, noe som igjen er bra hvis du skal spise litt fyldigere mat.

"I Sassi" er fyldig uten å være kjedelig. Og selv om den er ren, godt laget, og såpass balansert at den på alle vis bare kan nytes i et litt stort vinglass på terassen, så er det til mat den virkelig skinner.

Ost i bouillabaissen?

Valget denne fredagen faller på en bouillabaisse, gjerne laget på en fisk - og rekekraft. Ellers er det fritt frem med sjømat i retten. Det vanligste blir blåskjell og hvit fisk, kanskje med litt reker på toppen.

I Marseille og Nice har de en fin tradisjon for Bouillabaisse: De serverer den, ikke bare med krutonger, men også med en majones kalt "rouille" og revet emmenthaler-ost – av alle ting.

Men vi lover at dette er vanvittig godt. Rouille-oppskrift finner du på nett, men det er generelt en god hvitløksmajones blandet med krutonger, sitronsaft og røkt paprika.

God Helg!

Under kan du abbonnere på fredagstipet. Da går du ikke glipp av et eneste vin- og mattips fremover.

Mvh.