Nyheter på polet

Fransk vin til lutefisk?

2 minutter

Denne fredagen gir vi deg to gode vinkjøp til lutefisken!

Fransk vin til lutefisk?
Lutefisken er en kompleks, smaksrik rett som krever vin med litt attitude. 

Når det gjelde det å sette vin til mat er det spesielt et triks som gjør at man lykkes med gode kombinasjoner.

Tar du deg litt tid til å tenke litt over hva som faktisk er på tallerkenen, er du faktisk allerede mer enn halvveis på vei.

I dag tenker vi litt grundig på lutefisken og anbefaler to viner i forskjellige prisklasser.  

Hvordan er lutefisk, egentlig?

Ofte begynner vi med strukturen i det vi skal spise: Er den myk eller grov? Entrecôte har mye struktur, torsk har lite. Og lutefisken? Den har minst struktur av nesten alt.  

En regel er at mat og vin bør ha noenlunde samme struktur. Så, betyr det da silkemyk vin til lutefisken?

Både ja, og nei. For det finnes jo andre elementer: Både bacon, potet og ertepuré tar plass, og gir struktur.

Som selve fisken, må også de andre delene analyseres: Ertepuré har både sødme og struktur. Bacon har både struktur, fett og salthet, mens poteter er basiske og fyldige.

Sennep kommer vi tilbake til.

Montfollets "Le Valentin" er en rimelig sak som er bra til lutefisk. Du finner den på basisutvalget. 

Hvorfor hvit bordeaux til lutefisk?

Det finnes mye vin du kan ha til lutefisk, men en hvit bordeaux er en av de rimeligste og beste kombinasjonene, synes vi.

Hvit bordeaux lages tradisjonelt på druene semillon og sauvignon blanc. Dette gir ofte både aromatiske og fyldige hvitviner.

Semillon er spesielt fyldig, noe som kommer godt med når det gjelder både fisk, potet og ertene. Sauvignon blanc er på sin side syrlig, og god til å rense opp fett fra bacon.

Begge vinene har ligget på eikefat. Eik gir blant annet struktur i vinen, noe som kommer meget godt med spesielt når det gjelder den strukturerte ertepuréen.

Så der har man det, det teoretiske. Nå gjenstår det bare å prøve!

"Le G" burde være lett å få tak i og vel verdt de ekstra kronene det er snakk om. 

Hva med sennepen?

Sennep er faktisk både smaksrikt, syrlig og sterkt samtidig. Hadde man kun spist sennep er det tvilsomt at vin hadde vært særlig godt, men i små mengder fungerer sennepen som et slags krydder.

Krydder i mat matches ofte med aromaen til vinen. Begge viner her har flott epletoner, litt fersken, kanskje litt stikkelsbær;  Dette er dufter som kler sennepen godt.

Ok? Da er det bare å hive seg rundt og handle fisk og vin. God helg fra Bergen!

Mvh.