Nyheter på polet

Fokusert og rent i vanskelige årganger

3 minutter

Riesling til våren: Spesielt god og rimelig BIB fra Alexander Gysler i Rheinhessen.

Fokusert og rent i vanskelige årganger
Gode kjøp over hele linjen: Rene og konsentrerte viner fra Alexander Gysler fra Rheinhessen.

Store utfordringer

For litt siden møtte vi Alexander Gysler (uttales Gisler) i Bergen på den nyåpnede vinbaren Bark. I en alder av 51 år holder han seg eksepsjonelt godt, spesielt hvis du tar i betraktning at han i 2023 stod og åpnet nærmest drue for drue for å lete etter råte og skadedyr.

De siste årene har vært tøffe for vinprodusentene i Europa. 2022 hadde såpass lite nedbør at flere produsenter fikk druemodningen sin stanset opp, mens det i august i 2023 var forhold som blant bidro til råte- og skadedyrsproblemer hos mange, også hos Gysler.

La om driften

Alexander Gysler holder til i Rheinhessen og jobber biodynamisk og økologisk, en endring de satte i gang for rundt 12 år siden. Jordsmonnet for mange av vinene er rød sandstein ikke ulik den man finner i nærliggende kvalitetsvinområdet, Roter Hang.

Overgangen til økologisk og biodynamisk vinproduksjon har i følge Alexander ført til forbedringer i jordkvaliteten, økt biologisk mangfold og ikke minst, karakterfulle viner med identitet.

– Det var en tid jeg holdt på med sprøytemidlene og alt det der, round up og verre, men så oppdaget jeg at alle vinene smakte helt likt, uansett årgang. Jeg sa til meg selv at dette gidder jeg faktisk ikke holde på med i 20 år til, forteller Alexander Gysler.

Satsingen mener han også har ført til mer robuste vinstokker, noe som er spesielt viktig i de krevende årgangene, samtidig som det bidrar til viner med både karakter og terroirpreg.

Huset har 12 hektar vinmark og handler ellers druene til bag in boxen externt fra andre økologiske vinmarker.

Ufiltrert og sur lie

Vinene til Alexander Gyslar har kraft og renhet, og er gode eksempler på hva slags terroirpreg og kompleksitet man kan få ved å blant annet ved å unngå å bruke sprøytemidler og behandle druer eller most unødvendig hardt.

Vinene er ufiltrert, de stikkes ikke om og ligger helt i ro i kjelleren på bunnfallet enten i ståltanker eller på fat. Tiltross for dette hadde ingen av vinene vi smakte spor av reduktivitet eller sedimenter.

Vinene

Smakt i Bergen - 25.04.2024

Gysler Riesling Trocken 2023
Kr. 559,90 - BIB

Saftig og ren vin med integrert høy syre. Saftig, balansert og frisk vin med god konsentrasjon. Bag in boxen forteller Alexander er ikke svovlet mer enn hans vanlige viner, noe som er generelt uvanlig for bag in box. 86 p.

Gysler Pinot Brut
Kr. 299,90

Flasket i 2020 og degorgert i januar. Flott preg av autolyse. 50 / 50 pinot blanc og noir med basevin fra både 2017 og 2019 som ble blandet siden Alexander ikke likte noen av årgangene hver for seg.

Ingen dosage, ingen filtrering og lavt svovlet. Ren og konsentrert vin med kompleksitet og dybde. 40 måneder på bunnfallet. En av markedets aller beste tyske musserende til en meget tiltalende pris. 89 p.

Gysler Sandstein Riesling Trocken 2023
Kr. 200,-

Bare så det er sagt, denne finnes også på magnumflaske. Raffinert, intens og utpreget lime-nese. En deilig gastronomisk og anvendelig riesling med god konsentrasjon, middels fylde, hint av mineraler og en ren finish av sitrus og eple. På basisutvalget. 87 p.

Gysler Kirchenstück Weissburgunder 2020
Kr. 359,90

Vi tar med en av Gyslers cru-viner i den høyere prisklassen som viser frem den mineralske stilen hans. Enkeltvinmarks vin fra Kirchenstück som har ligget helt i ro i 24 måneder på bunnfallet i stockingerfat.

Mineralsk tilbaketrukket og raffinert med lett salt og svakt laktisk preg av tiden på bunnfallet. Stramt, intenst og syrlig i midtpartiet. Utpreget mineralsk, middels fyldig og slank gastronomisk vin med smak av eple og sitrus. Lang og ren avslutning. 90 p.

Takk for nå!

Vi håper du koser deg med vinene og liker anbefalingene våre. Denne saken er åpen så tips gjerne en venn om oss i Ypper.

Vi "snakkes" på fredag når vi er ute med et nytt fredags tips fra basisutvalget og en god matanbefaling til.

Mvh.

Ståltanker er i kjelleren uten strøm. Topp vinene er i fat.

Biben lages på huset. Men med kjøpte druer. Øko og biodynamis. Dobbel så mye. Leier en maskin og gjør det selv. Lett filtret. Samme som sandstein. 110 svovel i BIB. 70 totalt.

Alt er biodynamisk. 2005. Convertert økologisk. Logoen. Er halvsirkel. Dypt utrykk for naturen. Ingen filteret. Ingen fining.

Alltid på hele gjørcelmar uten racking. Kald kjeller. Spontanfermentering alt.

Weiss og spåtburgunder. 17 og 19. likte Inge. Av delene alene. Zero dosage aldri filteret. Ledig lav svovel.

Basevin. På store og barriques.

Riesling musserende er bra. Men for mye fra frukt og gjær samtidig. Flasket 2020 i 40 måneder. Degorgert i januar. Frisk og nydleig.