Mineralsk chardonnay til juletorsk og kalkun

2 minutter

Tips til verdens enkleste smørsaus pluss en råbra burgunder under 250 kroner.

Mineralsk chardonnay til juletorsk og kalkun
Hva drikker vi til juletorsk og lutefisk? Denne chardonnayen fra gamle stokker bør gis en sjanse.

Fikser det meste

Juletorsken vaker kanskje aldri, men likevel fortjener den en vin som er med å løfte smakene av erter, bacon, vår egen smørsaus, alt etter tibehørspreferanse.

Fredagstipset denne uken er en chardonnay som fikser det aller meste, unntatt biffen. Du får også et råbra tips til smørsausen.

Burgund er ikke bare Burgund

Vin til fisk og spesielt lutefisk og juletorsk bør ikke være et lettsindig valg. Noe av det mer klassiske du velger er rett og slett en chardonnay fra Burgund.

Nå finnes det mye forskjellige chardonnay derfra. Klimaet og dermed også vinene er f.eks. helt annerledes nord i Chablis sammenlignet med sør i Maconnais.

På de 250 kilometrene sørover blir det betraktelig varmere etterhvert og vinene får som regel – selvfølgelig med mange unntak – aroma av tropisk og gul frukt og mindre friskhet jo lenger sør man kommer.

Friskhet er essensielt i alle viner, røde og hvite. Uten friskhet vil de aller fleste viner fremstå som ubalanserte og etter hvert dørgende kjedelige.

Vieille Vignes

Når man skriver gamle stokker på en vin etikett er den gjengse avtalen mellom vinmakerne at den minst skal ha 40 år gamle stokker.

I Maison Roche de Bellenes Vieille Vignes er alderen 50 til 70 år. Gamle stokker har lange røtter, noe som bidrar til mer mineralitet og igjen mer struktur i vinene.

Struktur er nødvendig når smaksrikt tilbehør som ertepuré, bacon eller sennep serveres med fisken. I tillegg har vinen fått tid på eikefat som igjen bidrar til struktur.

Verdens enkleste smørsaus

Med lang erfaring fra restaurantbransjen har vi plukket opp en del triks underveis. Blant annet et fra kokk Stian Leon Holme i Bergen.

Sausen er av de enkleste og beste som vi bruker igjen og igjen. Dette er også en av sausene vi har delt på flere av mat- og vinkveldene våre som vi har to ganger i måneden.

Sausen

Du trenger: 150 gram smør, 100 gram fløte, 3 gram salt, 17 gram god sider- eller hvitvinseddik. Ha alt i en gryte og kok opp. Når det koker, blitz alt med en stavmikser. Ferdig!

Vi anbefaler at du bruker sausen med fisk, skalldyr, kylling, hva som helst som trenger en skikkelig god smørsaus.

Lykke til med forberedelsene, og ha en nydelig uke!

Mvh.