Fredagstipset

En superrask juleforrett

2 minutter

Litt røkelaks med en rimelig cava som passer. Raskere og bedre forrett med vinmatch skal du lete lenge etter.

En superrask juleforrett
Røkelaks, capers, majones og sennep så har du laget en elegant forrett. Server en cava til og – Voilá!

Cava og røkelaks = sant!

Cava er  undervurdert, men skal likevel ikke sidestilles med champagne  – selv om den faktisk lages på noenlunde samme måte.

Denne artikkelen inneholder:

💡
Litt "kjekt å vite" om Cava.
💡
Info om årsmedlemskap med Yppers mat- og vinkvelder
💡
Kjapp oppskrift på saus til røkelaks.

Velegnet til mat

Cava er en tørr, musserende vin fra Spania ofte laget på de spanske druene, Macabeo, Xarel-lo og Parellada. 95% av all cava kommer fra Catalonia.

Den første cavaen ble laget 1872 av Josep Raventos. I gamle dager het den "Champania" men spanjolene ble overtalt til å skifte navn til "Cava" i 1970.

Minimumskravet for lagring før salg er ni måneder, selv om mange cava-produsenter velger å lagre vinen lengre før salg. I champagne er lagringskravet 15 måneder.

Prosecco er ikke det samme som cava. Den lages i tanker, mens cavaen lages flaskevis, som i champagne.

Ofte har proseccoen noen gram med sødme, mens cava, cremant og champagne for det meste, er  tørt.

Klikk på bildet for å sjekke tilgjengelighet på ditt pol. 

Sennepsaus

Det fine med musserende vin, bort sett fra de åpenbare deilige boblene som stiger rett til hodet, er at boblene også gjør at vinen tåler mer krevende mat.

Det betyr at smaksrike retter som f.eks. dagens anbefaling; røkelaks med kapers og sennepssus, lett kan takles og smake godt med en relativt rimelig vin.


Liker du mat- og vintipsene?

Her kan du lese mer om vinkursene våre, spesifikke mat- og vintips og ikke minst de populære mat- og vinkveldene våre!


Så enkelt får du til en deilig mat- og vinkombinasjon:

Bland 4 ss. majones med 1 ss. Dijon sennep og saften fra en kvart sitron.

Legg røkelaks på fat, smør rikelig med sennepsaus over, dryss på noen kapers, legg på noen rucculablader og kvern litt pepper over.

Voilá! Ha en nydelig fredag, og kos deg med cavaen!