Fredagstipset

Den perfekte sopp-vinen

2 minutter

Denne vinen drikker du til en varmende, høstlig sopppasta!

Den perfekte sopp-vinen
Du trenger ikke mer enn en flaske vin og en god sopppasta for å kose deg litt skikkelig på en mørk og stormfull høstkveld.

Høstens pasta-vinner

Den perfekte vinen til sopppastaen trenger ikke koste allverdens, men litt penger kan du legge i vinen for å få spille på nyansene av jordlighet i soppen.

Vi deler våre koke-tips og anbefaler en vin du kanskje har testet før, men kanskje ikke til høstens raskeste komfortmat: pasta med sopp.

Hjelp frem jordsmonnskarakteren

Piemonte er kjent for de aller fleste vinelskere. Noen elsker vinregionen for den den lyse, og tanniske druen nebbiolo, andre for syrligheten og smaken av modne plommer i barbera.

Uansett nebbiolo eller barbera, dette med jordlighet i vinen er det kjekt å kunne litt om. Derfor anbefaler vi å smake piemontesiske viner sammen med sopp.

En nøytral smakende pasta er en perfekt arena for å vise frem soppens egenskaper. De sammenfallende jordlige aromaene i vinen og i maten gjør kombinasjonen til en perfekt match.

Både barbera, nebbiolo og – druen som ofte blir glemt, dolcetto – kan vise Piemontes flotte jordsmonnskarakter av sopp, høstløv og skogsbunn. – Og finner du riktig mat til, vil denne jordlige duften virke enda mer fremtredende.

En deilig nebbiolo som gjerne kan luftes litt i en karaffel før servering til sopppasten.

Slik lager du en god sopppasta

Begynn med å steke soppen tørr i pannen på ganske høy varme. Da damper du ut mye av vannet i soppen som du senere skal erstatte med... helt riktig, smør!

Du bruker den soppen du finner. Vi blander ofte litt forskjellig sopp sammen med kantareller. Det gjør retten litt rimeligere. Vi liker å kjøpe god tørket pasta, gjerne bronsestøpt. Den ru overflaten pastaen får av å bli presset gjennom bronseformen gjør at sausen fester seg bedre.

Sammen med smøret går det finhakket sjalottløk og gjerne hvitløk. Dette lar du surre på medium varme til løken er blank før du går en av to veier: Den ene med 2 skjeer tomatpuré + hvitvin og litt lys kraft eller vann, den andre, og meget klassiske piemontesiske; med hvitvin og fløte og videre redusering til du tilsetter enda mer smør til slutt.

En kvast timian og rosmarin gjør seg meget godt til både nebbiolo, dolcetto og barbera.

Lykke til og god middag! Og hvis du tipser venner og / eller familie om denne siden så setter vi utrolig mye pris på akkurat det!

Ha en nydelig helg.

Mvh.