Kurs

Bli en flinkere smaker i 2024

2 minutter

Bli flinkere på vin i 2023? Her er 3 god tips til hvordan du setter presise ord på smakene.

Bli en flinkere smaker i 2024
Lærer du deg å gjenkjenne det særegent fruktige med druen vil du også lettere si hvor vinen er fra. 

Så enkelt blir du mye flinkere å sette ord på smak!

Om du er allerede har litt peiling, elller er nybegynner, disse 3 tipsene kommer til å gi deg så mye bedre kontroll på smakene i 2024.

Artikkelen inneholder:

💡
Tre gode tips til hvordan du blir flinkere til å settte ord på vin.
💡
Link til mer info om våre spennende og lærerike mat- og vinkvelder!

Tips #1: Bruk tid å lukte! Tro det eller ei, når vinen treffer munnen din smaker du faktisk verken kirsebær eller plomme lengre. Da smaker du bare grunnsmakene søtt, salt, syrlig, fett, umami og bittert.

Så hvis du en dag vil kunne vite hva vinnen egentlig "smaker" - så er det faktisk greit å vite at mesteparten av informasjonen kommer via nesen.


Tips #2: Keep it simple! Ikke let etter rare aromer som petroleum, bondegård, hest og mus og alt det der som folk snakker om.

Det du er ute etter er duften av frukt eller bær.

Naturlige dufter forteller deg hvor vinen er fra. Dette er duften av originalråvaren og det aller viktigste som skjer i glasset. Dufter som lær, sopp og den overpopulære duften petroleum vil sjeldent fortelle deg hvor vinen kommer fra, heller hvordan den er laget.

Ser du den lille "tannbørsten" oope i nesen? Det er den som registrerer "smaker" som eple og sitrus, IKKE tungen din. 

Tips #3: Smak skikkelig og bekreft hva du lukter! Ja, utrolig nok er det veldig mange som bare nipper til vinen. Og hvorfor vil du egentlig investere i bedre vin bare for å fukte tuppen av tungen?

Smak ordentlig og ca. en spiseskje. Og mens du gjør det, smak ordentlig med midten av tungen. Blås også litt luft (duft) ut nesen og bekreft eller avkreft hva du har luktet. Bare prøv!

Får du det ikke til? Prøv å lukk øynene. Syns du det blir rart? Bare bøy hodet litt ned mot bordet så er det ingen som ser deg.


Legg vekk telefonen og SMAK!

Disse tre tipsene vil garantert gjøre deg mye mer oppmerksom og våken for smak i 2024.

Alt i alt handler det faktisk bare om å følge litt med.

Og husk at det uansett er bra for oss å sette oss litt ned, legge vekk telefonen og rett og slett gi hjernene våre litt hvile (vin) og kvalitetstid!

Hjernen din har faktisk fortjent en pause, og du – du kommer du til å sette enda mer pris på vinen (og livet).

Ha en nydelig onsdag og vurder gjerne mat- og vinkveldene våre. De er sosiale, kjekke, med smaking annenhver torsdag (kanskje med noen du kjenner?) og ikke minst, du lærer deg å mestre vin på en ordentlig måte og av faglærte vinkelnere.

Les mer om mat- og vinkveldene våre eller meld deg opp gratis på nyhetsbrevet vårt!

Ha en fortsatt fin kveld!
Mvh.