Nyheter på polet

Beaujolais slipp 2023

3 minutter

Hvilken beaujolais nouveau skal du handle på slippet i morgen? Her er våre beste anbefalinger!

Beaujolais slipp 2023
I morgen, den 16 november - og tredje torsdagen i måneden, slippes årets beaujolais nouveau!

Årets ferskeste vin

Igjen er det duket for den tredje torsdagen i november og slipp av årets beaujolais nouveau! 

Hvilken skal du handle inn til helgen? Les våre topp seks anbefalinger til rundt 200 kroner.

Trenger vi egentlig beaujolais nouveau? 

Så hva skal vi si om årets lansering av beaujolais nouveau? Vel, mye er som før, og med "som før" betyr det at mange av vinene smaker like ferskt, fruktig og med det vanlige preget av banan og tyggis. 

Beaujolais nouveau er årets vin fra Beaujolais i Frankrike laget av den lokale druen Gamay. Det mest spesielle med nouveau-vinene er likevel ikke druen eller voksestedet, men gjæringsprosessen mange av vinene, helt eller delvis, går gjennom. 

Maceration carbonique heter det, og er en måte å gjære vin på under trykk der gjæringen starter inne i selve druen. Druene blir knust innenfra altså, noe som bidrar til at man skånsomt kan trekke ut masse frukt og lite garvestoffer. Lurt når vinene skal drikkes unge. 

Det høres jo fornuftig ut, men saken er jo at vinene, nettopp på grunn av de kjemiske prosessene tilknyttet denne type gjæring, gir duft og preg av banan, tyggis i alle varianter og syltetøy. 

For å si det mildt så ble det litt mye banan etter 53 smaksprøver av årets nouveau.

Hubba bubba

Men, det lages selvsagt gode viner uten banansmak, og ser du etter noe bra, som også kan drikkes jevnt mot jul og godt over i 2024, er det klart de vinene som er laget som “vanlig vin” , altså de laget helt uten, eller bare delvis med bruk av maceration carbonique, som er de beste vinene. 

Det blir kanskje rart for noen at vi velger “vanlig” som vi gjør, for historisk har jo mye tidligere handlet om nettopp denne spesielle gjæringsprosessen. Men når flere produsenter lager vin på vanlig måte og lykkes med det, blir det også riktig å trekke frem de vi mener er de beste vinene. 

Banan-Hubba, bubba, eller juicy fruit - for de som vet hva det er - sluttet vi tross alt med for veldig lenge siden. 


Topp tre

Vi har slanket det ned til tre du gjerne kan selv kjøpe og prøve. Samt tre du gjerne kan prøve hvis du vil utvide litt. Flere trenger du nok ikke. 

#1: Jean-Paul Brun Beaujolais Nouveau L'Ancien
Varenummer: 5804001 / Kr 209,90

Etter en noe svak Nouveau L'Ancien i fjor er Jean Paul Brun tilbake med en ekstremt stødig vin. Innsmigrende duft av pepper, bjørnebær og anis. Saftig anslag med over middels intens smak av rips, jordbær og solmodne bjørnebær. Over middels lengde med lang syrlig finish. 87 p. 

#2: Philippe Viet Bojo Le Clown Beaujolais Nouveau
Varenummer: 14806701 / Kr 264,-

Over middels intens duft av kirsebær, bjørnebær og solbær. Middels intens smak av skogsbær. Ren og saftig frukt. med middels fylde og over middels syre. Morsom og  annerledes nouveau som drikker mer som en bitteliten syrah enn noe annet. Spennende vin, rent og saftig med middels lengde. 87 p. 

# 3: Laurent Perrachon Beaujolais Nouveau
Varenummer: 11294501 / Kr 199,90

Middels intens duft av skogsbær, røde epler og bær. Saftig og innsmigrende inngang med smak av eple, skogsbær og et hint av solbær. God konsentrasjon. med en over middels lengde. Hint av jordlighet i finishen som trekker litt ned. 86 p.


Tre alternativer

Vi har med vilje valgt vinene med best frukt-konsentrasjon og til en viss grad, fylde i testen. Det finnes likevel tre andre viner vi mener er gode, men som kanskje befinner seg i en lette, syrligere stil.

Foillard Beaujolais Nouveau
Varenummer: 5948401 / Kr 223,-

Vanligvis gode viner fra Jean Foillard, og av de som er "naturlige" i stilen og "sans soufre" som mange har prøvd seg på, er denne helt klart beste. Lys rød med en under middels intens duft av jordbær og tiltalende skogbunn. Saftig, lett perlende og strukturert vin med god friskhet. Lett volatil smak av eple og syrlige røde bær. Strammer fint inn til finmaskede taninner. Lett vin med litt over middels syre og smak av røde epler. Slank og frisk. 86 p.

Dom. Anita Beaujolais-Villages Nouveau
Varenummer: 14799101 / Kr 204,90

Kanskje smakingens styggeste etikett fra tidligere proffsyklist, nå vinmaker, Anita Kuhnel. Middels intens duft av jordbær. Syrlig og innsmigrende smak av rips og - merkelig nok - kakao. Merkelig, men tiltalende sammen med smaken av de røde bærene. Fersk vin med god intensitet. 85 p.

Pierre Dupond Beaujolais Nouveau
Varenummer: 11292501 / Kr 198,-

Middels intens duft og smak av modne jordbær og skogsbær. Saftig, middels fyldig vin. Godt laget, med en ren syrlig finish. 85 p.

Matservering

Ha en fin helg med vinene!

Til våre to toppviner kan du mer fordel ha litt brød, litt syltede grønnsaker og noen feite spekepølser til.

Mvh.