Fredagstipset

Anbefalinger til rosévin!

2 minutter

Italiensk eller fransk rosévin? Her er vår anbefaling og guide!

Anbefalinger til rosévin!
Pen servering av den klassiske melonen med spekeskinke. Perfekt til rosévin. 

I dagens fredagstips kan du også lese litt om hva som er den viktigste forskjellen på fransk og italiensk rosévin. Lær det viktigste og bruk resten av våren og sommeren på å øve deg!

Italiensk vs. fransk rosévin

Den klassiske franske rosévinen er fra Provence selv om det selvsagt lages andre steder i Frankrike. Den typiske fra Provence har lite farge og er gjerne blek lakserosa med et oransje skjær. Vinene er også ofte bløte i munnen og bør ikke ha særlig med bitterhet.

En provensalsk vinprodusent vil faktisk regne bitterhet i avslutningen på vinen som feil, mens alle vi andre tenker at det er ganske forfriskende og deilig.

Rosévin fra Provence er også ofte mindre syrlige enn de italienske, de tyske og de fra lenger nord i Frankrike, som i Loire. Rosevin utenfor Provence har også gjerne en mer intens farge uten det oransje skjæret, og er ofte fra blek rød til mørkere rød.

Den anerkjente sicilianske produsenten "Planeta" har igjen laget en rosévin som er alt det en italiensk rosé skal være: Saftig, syrlig og forfriskende.

Vinen er laget på de fargesterke røde druene Nero d'Avola og Syrah. Det betyr sannsynligvis at produsenten har skilt drueskall fra saft så og si umiddelbart etter pressing. Hadde man ikke gjort det, ja, så hadde man altså laget en rødvin.

Hva skal vi spise?

Mat til rosévin er for det meste underordnet – i alle fall på den provensalske landsbygda, der rosévin ikke er regnet som matvin, men en aperitiff. Når det er sagt så spiser de selvsagt masse mat til aperitiffen.

En klassisk servering til provencalsk rose er moden honningmelon og spekeskinke. Helt nydelig sammen, faktisk.

Til vår fredagsvin fra Sicilia vil vi anbefale alt fra spekepølser til stekt middelhavsfisk, til caesarsalat og vanlige salater sammen med ferske oster som chevre og mild feta.

Vinen klarer seg også overraskende godt til både grillet svin og kylling, gjerne marinert i hoisin og hvitløk. Derfor anbefaler vi også at du åpner en flaske til årets første grillfest.

Og bare så du vet det, Planeta Rosé finnes forøvrig også på magnum 😁.

Ha en nydelig fredag, alle sammen!