• Dec 8, 2023

Vin til andebryst

    En fyldig smaksbombe til andebryst eller confit.

    Gratis kursvideo!

    Ove har holdt kurs for hundrevis av elever. Lær å smake (og bruke nesen) som en proff fra en av Norges mest erfarne vinlærere!

    Solmodent og ekstremt fyldig

    I Norge er vi glade i andebryst og det er nettopp på vinterstid vi spiser mest and. Kanskje er det fyldige appelsinsausen eller balsamico-sjýen vi synes passer kler det kalde været? 

    Ukens fredagstips tar for seg en fyldig, solmoden smaksbombe av en vin vi mener er perfekt til nettopp and.

    Vinenverdens tuba

    Camille Cayran Vacqueyras har vi anbefalt før, men på denne tiden av året tar vi den opp igjen, nettopp fordi den er høyaktuell. 

    Liker du en rosastekt andebryst eller en god, gammeldags fransk andeconfit sammen med en fyldig vin, er dette veien å gå. 

    Pinot Noir er også klassisk med and, men det er en helt annet vinvalg. Denne grenache-dominerte vinen fra Sør-Rhône er kanskje noe av det lengste du kommer fra en pinot noir fra kjølig klima. 

    Så her er det trøkk. Og 14,5% alkohol og moderat til lav syre, noe som igjen kommer til å understreke den fyldige stilen. Det er en slags vin-verdens svar på tubaen. 

    Men kanskje tuba ikke er så dumt? Det jo bare å kikke på temperaturmåleren og samtidig ut vinduet og spørre seg selv om ikke saftig, fyldig og solmodent er akkurat det du trenger nå. 

    And med asiatisk plommesaus

    Vår kjøkkensjef, Janne Sørheim lagde nylig en asiatisk-inspirert saus til and som var perfekt til denne vinen. 

    Lag en sausebase av løk, kanel, stjerneanis og gjerne noen sichuan-pepperkorn svisset i smør. Kok inn and- eller kyllingkraft, litt svart soya- eller østerssaus og avslutt med noen skjeer plommekompott. Sil sausen og juster med litt balsamico-eddik, kvernet svart pepper, litt mer smør og server. 

    Vi lover det er magisk. 

    Ha en nydelig helg! Og tips gjerne venner og kjente om denne oppskriften. Kanskje de lager and til deg hvis du kommer med vinen? 

    Mvh.

    hvem skriver fredagstipset?

    Ove Svendsen

    Sommelier / WSET 3

    Ove har spesialfelt mat og vin i kombinasjon og er en erfaren foreleser med fartstid på sommelierstudiet (NSU) og som lærer for Oslo Wine School Bergen (WSET).

    Ove er matanmelder og mat- og vinekspert i Bergensavisen og har som vinjournalist plass på polets spesial- og nyhetslanseringer.

    Minikurs

    Lær deg vinen gjennom druene

    Lær deg druen, området og maten under en time. Perfekt for vinklubber!

    Vårt minikurs "12 druer på 12 måneder" er lettfattelige og raske videoer som tar for seg det viktigste om druen, området og hvilken mat som passer.

    • kr279

    Nebbiolo fra Langhe

    Nebbiolo er druen som balanserer kraft og eleganse til perfeksjon. Terroir med stor presisjon og alt fra ungdommelige viner med friske røde bær og florale toner til komplekse, lagringsdyktige varianter med aromaer av tjære, roser og skogbunn.

    • kr279

    Sauvignon Blanc fra Loire

    Sauvignon blanc fra Loire er kjent for sin friskhet, mineralitet og tydelige syre. Ofte har den aromaer av stikkelsbær, sitrus, grønne epler og en karakteristisk urteaktig tone, noen ganger med hint av flint eller røyk. Stilen er tørr, elegant og presis – perfekt til sjømat, geitost og asiatiske retter

    • kr279

    Chardonnay fra Burgund

    Perfekt balanse mellom fylde og finesse. Chardonnay tilpasser seg sømløst ulike stiler og terroir, og byr på alt fra smøraktige, fatlagrede hvitviner til friske, fruktige varianter. Vinene er skapt for å nytes – alene eller som følgesvenn til alt fra sjømat og lyst kjøtt til kremete pastaretter og modne oster.

    0 comments

    Sign upor login to leave a comment